tirsdag 17. juli 2012

Romanifolket

Jeg føler at jeg er helt nødt til å si noen ord om dette ekstremt betente og vanskelige temaet. Uten å påbeorope meg all nødvendig kunnskap for en uttømmende debatt om dette emnet, velger jeg likevel å si noen ord, slik at jeg kan få satt noen av tankene i system.

Det florerer av hatske, diskrimminerende og rasistiske uttalelser på diverse nettfora, og da jeg ikke har hatt hverken krefter, tid eller interesse i å sette meg inn i alt som har blitt sagt, har jeg likevel fått med meg nok til å kunne si noen ord.

For det første vil jeg be store deler av den norske befolkningen om å skamme seg.

Mange av de ytringene jeg har sett, er ytringer utelukkende basert på fordommer, vandrehistorier og ren, skjær uvitenhet. Denne type retorikk som blir brukt mot Romanifolket, deres levemåte og eksistens per se, har jeg sett før. Jeg har sett den mot jøder, mot muslimer,mot homofile, mot kriminelle, mot narkomane og mot visse politikere. Det som skjer er at visse egenskaper attribueres mot en samling individer på gruppenivå, og fremtidig handling, tanker og hensikter o.l denne gruppen måtte ha, utledes av dette.
For det første; det er ikke noe overhengende fare for at noen har en plan om å ta over hverken Norge eller verden. Homofile har ikke planer om å omgjøre alle til homofile, muslimer har ikke planer om å konvertere alle og en hver(som om dette i seg selv ville vært en grusom ting), og Romfolket antageligvis ikke noen nært forestående planer om å krasje det norske trygdesystemet.

Ta det med ro, folkens. Vi har så mye, og måten dere tror at hvis noen får noe, så blir det mindre til oss, minner meg om en andreklassing som ikke vil dele isen sin. Hvorfor i all verdens land og rike drar veldig mange individer frem ELDREOMSORGEN som en lidende part i denne saken?

Jeg er ingen samfunnsøkonom eller statsviter, og det regner jeg med at 99.9% av dere heller ikke er, så jeg vil foreslå at folk setter seg litt bedre inn i lovverket, og hvordan velferdsstaten fungerer før man kommer med bastante meninger som flere gjør. Blant annet kom jeg nettopp over"Hvis det kommer 20 000 (insert crap) > dine barn kan ende opp med å tigge". Det er det latterligste jeg har hørt, og det verste er at det er tydeligvis flere som fører denne tankegangen. 
Denne formen for dommedagstenkning virker på meg som noe konspiratorisk bullshit, og jeg skjønner ikke hvordan så mange kan legge seg på denne linjen. Det kommer nok til å gå de fleste av dere bra, fordi dere er født i et av verdens beste land, dere kan ta gratis utdanning, dere kan sove godt i en seng hver natt og være friske og sterke, og det er ikke noe overhengende fare for at deres barn ender opp som tiggere.

Selvfølgelig finnes det mye fattigdom i Norge, og mange grupper, for eksempel rusmisbrukere, lever på en måte som er en velferdsstat fullstendig uverdig. Dette er et viktig tema, og en viktig debatt, som vi ikke må slutte å ta. MEN, jeg synes det blir feil at fattigdom i Norge generelt skal legitimere HETS mot en annen gruppe som også er fattige. Uansett så er det mye hatretorikk mot Norges fattige, og det var ikke mange som tok til orde da vi så at narkomane ble jaget som dyr fra et sted til et annet gjennom et helt tiår, og hvordan mange ikke orket at "de stakkars turistene kom hit og det første som møtte dem var en gjeng med søppelnarkomane."

Uansett hvor man mener midler og ressurser burde brukes,skal det aldri legitimere måten mange mennesker omtales på. Tenk om de kunne lese det som stod i kommentarfeltet på VG i går? Mange gir inntrykk av at de mener Romanifolket består av "pakk", "søppel","undermennesker", "kriminelle","hensynsløse","skitne","dumme","snyltende" og listen er mye lengre. SLIK ER DET IKKE GREIT Å SNAKKE OM ANDRE MENNESKER PÅ. Og pardon my french, men YTRINGSFRIHETEN din, har overhodet ikke en dritt å gjøre med dette, og å dra frem det ordet i hytt og pine er å gjøre skam på demokratiet. Tror dere virkelig at mennesker gjennom tidene har kjempet til døden for ytringsfrihet for at vi skal kunne slippe til drittkasting om andre folkegrupper? Det skal ikke være diskrimminering, det er ikke lov å diskrimminere mennesker på bakgrunn av etnisitet, religion, seksuell eller politisk orientering. Det er ikke lov!

Jeg vil gjerne kommentere debatten som foregår om parallellen til 22.juli. Det er ikke noe direkte sammenheng mellom det som skjedde for snart et år siden og det som skjer nå, MEN det tok ikke lang tid før den ydmykheten og nestekjærligheten vi viste hverandre i månedene som kom, tok slutt. Det viser tydelig at vi er her for våre egne, men når det kommer til utgrupper, kryper det ting frem fra mørke kroker som jeg skulle ønske jeg hadde sluppet å se. Den røde tråden her må være at dette er mennesker, dette er mennesker, dette er mennesker, dette er mennesker, dette er mennesker. Si dette til deg selv et par ganger før du trykker på send, og se hva samvittigheten din forteller deg. Vi kan ikke la landegrenser sette et skille mellom hva som er et verdig menneske og ikke. Jeg kan til en viss grad forstå hvilken tankegang som ligger til grunn for at ikke "Norge kan være verdens sosialkontor", men det er ikke det som er temaet her. Temaet er at vi må ta en titt opp fra indrefileten på middagstallerkenen og tenke litt over hvordan vi snakker om mennesker som ikke er prikk like oss selv.

Vi så den samme hatretorikken når det ble anmeldt en del voldtekter på kort tid i Oslo for en tid tilbake. Da var den rettet mot asylsøkere. Det florerte og florerer fortsatt av dritt mot muslimer, selvom dette har stilnet de siste dagene. Romanifolket har fått stafettpinnen, og blitt den nye syndebukken som er skyld i all verdens problemer.

Vi trenger en saklig debatt, og jeg kan unnskylde mange med at de er uvitende, uutdannete folk som ikke har peiling på hvordan verden fungerer som står for mye av dritten.
Vi trenger en motpol til disse menneskene, og jeg vil bare nevne min nye helt Yousef Assidiq. Han har masse bra tanker, og han når heldigvis frem til mange.

http://assidiq.com/

Ta en titt og la dere inspirere litt, dette er en mann som selv har fått kjenne på fordommer både fysisk og psykisk. Jeg er så takknemmelig at jeg spyr over at jeg har blitt født her, og lekt meg gjennom livet(reltivt sett, selvfølgelig, alle har sitt). Jeg kan ikke sette meg inn i hvordan det er å bli spyttet på, diskrimminert for mine personlige overbevisninger, mine livsvalg eller min hudfarge. Romanifolket opplever dette hver dag, de straffes fordi de er fattige.
I Norge har vi mange sikkerhetsnett hvis vi faller utenfor. Systemet kan selvsagt bli bedre, men det er heldigvis ganske godt stilt med oss i forhold til mange andre steder i verden. Vi er så heldige.

Jeg skal si dere en ting, hvis jeg ikke hadde hatt noe valg så hadde jeg sittet med en kopp for å gi barna mine mat. Jeg hadde prostituert meg, jeg hadde stjålet og jeg hadde sikkert kunne gjort verre ting. Vi aner ikke hvordan det er å gå i deres nedslitte sko, heldigvis for oss. Jeg skulle gjerne deportert store deler av aktørene på kommentarfeltet til VG og Dagbladet, til et fjernt sted, hvor de ikke hadde noen rettigheten, ingen penger, ingen fremtidsutsikter, uten barna sine, fremmed for språket,uten tak over hodet. Så kunne vi tatt en diskusjon på det når dere kom hjem igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar